Varme arbeider – FAQ

Vi har i flere år arbeidet med opplæring i varme arbeider. Vi har samlet de fleste spørsmålene og problemstillingene vi får fra våre kunder og her finner du svar.

Hvor lenge er varme arbeider sertifikatet gyldig?
Varme arbeider sertifikatet er gyldig i 5 år. Etter utløp må man ta en nytt kurs for å bli sertifisert på nytt.

Hvordan fornye sertifikat i varme arbeider?
For å fornye sertifikatet må man ta nytt kurs, inkludert eksamen og ny slokkeøvelse.

Kan jeg ta et «enklere» resertifiseringskurs hvis jeg har kurset fra tidligere?
Nei. Du må ta nytt kurs hvert 5 år.

Hvem kan instruere og attestere på praktisk gjennomføring av slokkeøvelsen for varme arbeider?
Brannvernforeningen har ei liste av alle godkjente instruktører i Norge som kan signere instruks for gjennomføring av praktisk slokkeøvelse for varme arbeider. Du finner oversikten her. I tillegg kan ansatte i brannvesen med kompetanse på gjennomføring av praktisk slukkeøvelse attestere på instruksen.

Når skal man ta slokkeøvelsen?
Kurs og slokkeøvelse må være gjennomført innenfor en periode på tre (3) måneder. Dokumentasjon på gjennomført slokkeøvelse må derfor være innsendt kursholder innen denne fristen.

Hva slags type sertifikat får jeg ved varme arbeider kurs?
Som en del av kurset og sertifiseringpakken får du et digitalt sertifikat fra Norsk brannvernforening. Når du har fullført og bestått kurs i varme arbeider vil kursinstruktør rapportere dette til Brannvernforeningen. Så snart Brannvernforeningen har behandlet sertifiseringen, vil du motta en sms om at sertifikatet ditt er tilgjengelig. Når du har mottatt sms’en finner du sertifikatet via denne lenken: bvis.brannvernforeningen.no

Når er det krav til sertifikat for varme arbeider?
Sertifikat i varme arbeider er nødvendig for å kunne oppfylle forsikringsselskapenes krav. I Norge er det et krav at personer som utfører varmt arbeid, det vil si arbeid som involverer bruk av åpen og skjult flamme, eller annen varmekilde, må ha et gyldig sertifikat for å utføre dette arbeidet lovlig og sikkert.

I hvilke land er varme arbeider sertifikatet gyldig?
De sertifiseringsordningene som er i bruk i de nordiske landene har mange likheter, men det er også noen unike trekk ved dem. I Norge og Finland finner vi kun ett sertifikat som er knyttet til utførelsen av varme arbeider. Dette sertifikatet dekker en bredde av varme arbeider. Det norske og finske sertifikatet har gyldighet i alle de nordiske landene, med unntak av Sverige.

Danmark har derimot to forskjellige typer sertifikater for utførelse av varme arbeider. Ett sertifikat er rettet mot taktekking, mens det andre dekker varme arbeider utenom taktekking. De danske sertifikatene er gyldige i Norge og Finland, men kun innenfor sitt respektive område.

I Sverige er det en overgangsperiode der nordiske sertifikater som ble utstedt før 30. juni 2023 vil bli anerkjent i den gjenværende gyldighetsperioden. Fra og med 1. juli 2023 vil imidlertid bare sertifiserte konsepteiere i samsvar med SBF 2022-standardene bli godkjent. Dette innebærer at norske sertifikater utstedt etter 1. juli 2023 ikke vil være gyldige i Sverige. Det samme gjelder for finske og danske sertifikater.

Hvem må ha kurs i varme arbeider?
I Norge må alle som skal utføre varme arbeider gjennomgå kurs i varme arbeider. Dette gjelder både selvstendige næringsdrivende, ansatte og lærlinger. Kravet om kurs gjelder uavhengig av bransje eller type virksomhet og er fastsatt i forskrift om utførelse av arbeid, § 10-2.

Hva regnes som varmt arbeid?
Med varmt arbeid forstår vi arbeid som bruker verktøy eller utstyr som genererer gnister og/eller varme som kan føre til brann. Varme arbeider omfatter bruk av åpen og skjult flamme, varmlufts-, sveise-, skjære- og slipeutstyr.

Hvem har innført varme arbeider sertifikat?
Det er Finans Norge som står for ordningen. Varme arbeider sertifikat ble innført i 2001 av Finans Norge (forsikringsselskapenes felles interesseorganisasjon) i samarbeid med Brannvernforeningen.

Hvem stiller krav til varme arbeider?
Kravene til varme arbeid stilles av forsikringsselskapenes sikkerhetsforskrift. Brann- og eksplosjonsvernloven. Arbeidsmiljøloven. Internkontrollforskriften. Forskrift om utførelse av arbeid.

Hva er riktig om risiko varme arbeider?
Før utførelse av varme arbeider må man vurdere risikoen ved arbeidet, og kartlegge de farer som kan oppstå. Risikovurdering skal alltid utføres før man går i gang med å utføre arbeid. Risiko er sannsynligheten for at noe uventet skjer, og konsekvensen av at det skjer.

Er vinkelsliper varmt arbeid?
Ja, vinkelsliper kvalifiserer som varmt arbeid. Den kan generere kraftige gnister som potensielt kan føre til branner selv langt unna selve arbeidsområdet.

Er varmluftpistol varme arbeider?
Ja, varmluftpistol kvalifiserer som varmt arbeid. Varmluftpistoler bruker varmluft til å generere høy temperatur, og denne typen verktøy kan utgjøre en brannrisiko hvis de ikke brukes forsvarlig.

Har varmluftpistol åpen flamme?
Nei, en varmluftpistol har ikke en åpen flamme. Den fungerer ved å generere varm luft ved hjelp av et elektrisk varmeelement eller en forbrenningsenhet. Den kan brukes til å myke opp eller fjerne materialer uten å ha en åpen flamme.

Hvor varm blir en varmepistol?
Varmluften fra en varmepistol kan utvikle høye nok temperaturer til å antenne brennbart materiale. Generelt sett kan varmluftpistoler produsere varmluft med temperaturer som varierer fra rundt 100 grader Celsius (212 grader Fahrenheit) til over 600 grader Celsius (1112 grader Fahrenheit). Antennelsestemperatur for trevirke, papir og tekstiler ligger mellom + 200 og + 400 grader C. Det betyr at utstyr som for eksempel en varmluftpistol kan generere nok varme til at materialer selvantenner.

Når er det behov for brannvakt?
Sikkerhetsforskriften krever at det alltid skal være en brannvakt i situasjoner der det er en økt risiko for brann eller hvor brannforebyggende tiltak er nødvendige for å ivareta sikkerheten til personer og eiendom. Brannvakt er et tiltak som iverksettes for å forhindre brann og minimere skadene ved en eventuell brann.

Hva sier sikkerhetsforskrift for utførelse av varme arbeider?
Sikkerhetsforskriften gjelder ved utførelse av varme arbeider i alle miljøer med brannrisiko. Du kan laste ned forskriften for 2024 her.

Vi i Instant Norge har i mange år gitt opplæring i varme arbeider og tilbyr både interaktivt nettkurs i varme arbeider og slokkeøvelse. Hvis du har ytterligere spørsmål til varme arbeider, så ta gjerne kontakt med oss.

Du liker kanskje

Praktisk opplæring – 2024 kalender

august 22, 2024

Vi har nå oppdatert vår kalender for praktisk opplæring andre halvår 2024. Vær tidlig ute og meld deg/dine ansatte på kurs. Har du behov for praktisk opplæring i bruk av lift, fallsikring, stillas eller slokkeøvelse så finner du datoer og påmelding her: Kalender praktisk opplæring. Mange av våre kurs krever praktisk opplæring. Dette må dokumenteres. Det kan enten skje ved at du melder deg på et praksiskurs ved en av våre avdelinger eller at det gjennomfører dette bedriftsinternt med kompetent…

Les mer

Møt oss på Dyrsku’n 2024

august 20, 2024

Over 800 utstillere er på plass under Dyrsku’n i Seljord fra 13. til 15. september 2024. Vi i Instant Norge er til stede med en stand på samme sted som i fjor (stand A126), der vi viser frem et bredt utvalg av stillaser, lifter og andre nyttige verktøy. Her kan du også få tips og råd for sikkert arbeid i høyden, så ta gjerne en prat med oss som er til stede. Vi tør ikke love godt vær, men vi…

Les mer

Det perfekte stillas for boliger?

august 5, 2024

Bygge eller pusse opp? Her er det perfekte stillaset for ditt prosjekt Når du står overfor bygging eller vedlikehold av huset ditt, er sikkerhet og effektivitet to avgjørende faktorer. Å jobbe i høyden uten riktig utstyr kan være farlig og risikabelt både for din personlige sikkerhet og kvaliteten på arbeidet du utfører. Derfor er det viktig å velge riktig stillas som passer perfekt til ditt spesifikke prosjekt. I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom valg av riktig stillas og…

Les mer

Mantall 28.5m elektrisk bomlift

mai 31, 2024

Vi er glade for å kunne presentere vårt nyeste medlem av Mantalls elektriske bomliftserie. Mantall HT285JH selvgående teleskoplift har en maksimal arbeidshøyde på 28,5m og en maksimal horisontal rekkevidde på 21,6m. Dette er vår høyeste og mest avanserte batteridrevne bomlift, og setter en ny standard for miljøvennlige arbeidsplattformer. Den store kurven og 360-graders rotasjonen gir uovertruffen fleksibilitet, slik at brukerne enkelt kan få tilgang til selv de mest utfordrende arbeidsområdene. Som en batteridrevet lift representerer den et betydelig skritt mot…

Les mer

Interessert i våre produkter eller tjenester?

Vi tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester som dekker de fleste behov. Vi ønsker å være tilgjengelig for våre kunder og bistå med vår ekspertise.

Hvis du har behov for ytterligere informasjon, har et prosjekt eller lurer på noe så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.







    Kontakt oss